AER DE MUNTE

Centrul Respiro este amplasat in localitatea Moeciu de Sus la altitudinea de 1100 m. Aceasta zona este una dintre cele mai ozonate regiuni din tara noastra, fiind situata intre cele doua parcuri nationale Bucegi si Piatra Craiului. Padurile de brad si fag de pe inaltimile din jur asigura un aer puternic ozonat statiunii, specific depresiunii intramontane.

Aici se afla factori naturali care dezvolta un Bioclimat tonic, stimulator, aer curat fara praf si alergeni, bogate radiatii ultraviolete, atmosfera cu un bogat continut de ioni negativi. In aceasta zona, situata în culoarul Rucar-Bran, intalnim muntii Bucegi, pe inaltimea carora se afla Varful Omu cu o altitudine de 2505 m. si muntii Piatra Craiului care dezvolta Varful Padina cu o altitudine de 1525m.

Pe crestele montane Bucegilor si Piatrei Craiului putem admira capra neagra. Dintre mamiferele cu valoare cinegetica amintim : ursul, lupul, vulpea, mistretul, veverita, capriorul, rasul, toate fiind ocrotite.  Avifauna este reprezentata de cocosul de munte, acvila de munte, ciocanitoarea, mierla, cinteza, pitigoiul. In apele de munte traiesc pastravi, scobari, clean si boistean.

Altitudinea culoarului incadreaza Moieciul în zona padurilor de fag, care la limita inferioara se afla in amestec cu gorunul, iar la partea superioara cu coniferele. Paduri compacte de molid sau în amestec cu fag, brad apar în masivul Leaota, Piatra Craiului, Muntii Bucegi indeosebi în versantii nordici. Dintre plantele medicinale care se gasesc în zona sunt : sunatoarea, musetelul, coada soricelului. Pentru iubitorii de zmeura si mure, Moieciu este o destinatie ideala. Nu lipsesc nici livezile de pomi fructiferi: meri, peri, visini, ciresi. Climatul subalpin dezvoltă veri racoroase, cu temperaturi medii situate în jurul a 16o C.

Vanturile predominante in zona au o viteza de 3-5 m/s fiind prezente si brizele de munte-vale. In sezonul rece, numarul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zile/an, iar grosimea stratului de zapada este de 40-50 cm.

MISCARE

O componenta importanta a dezvoltarii armonioase a organismului o reprezinta motricitatea. Astfel, Centrul Respiro ofera tutoror celor care doresc sa profite din plin de avantajele miscarii in conditii de munte, mai multe tipuri de activitati si trasee specifice zonei.

Prin urmare, in interiorul centrului se poate beneficia de: traseu de corzi prin copaci tip Park Aventura amenajat atat pentru copii, cat si pentru adulti; traseu de unitate a grupului cu specific Team-bulding; teren de sport multi-funcțional (fotbal, fotbal-tenis, tenis de camp, baschet). Drumetiile, care vin in completarea atmosferei pe care o regasim in centru, reprezintă o atracție prin: ineditul peisajelor, respirarea aerului proaspat si curat, intalnirea cu flora si fauna montana. Dintre traseele care pot fi parcurse amintim:

  1. Moieciu de Sus – Valea Bangaleasa – Valea Seciului – Poiana Gutanului (1460 m). Durata: 230-3h;
  2. Moieciu de Sus – Valea Bangaleasa – Saua Strunga (1904 m). Durata: 4-430h;
  3. Moieciu de Sus – Valea Bangaleasa – Valea Pravalele – sub Strungile Mari – Saua Strunga – Cabana Padina (1525 m). Durata: 6-7h;
  4. Moieciu de Sus – Muntele Plesa – Poiana Gutanu – Plaiul Tapului – Saua Batrana – Valea Doamnelor – cabana Pestera (1600 m). Durata: 630-730.
  5. Moieciu de Sus – Muntele Plesa – Poiana Gutanu –  Muntele Grohotisu – Saua Strunga – Cabana Padina (1525 m). Durata: 730-8h;
  6. Moieciu de Sus – Valea Bangleasa – Saua Strunga – Saua Batrana – Varful Omu (2505 m). Durata: 9-10h.

MANCARE SANATOASA

Alimentatia pe care o propune Centrul Respiro vizitatorilor sai este una care se bazeaza exclusiv pe hrana vegetariana, proaspata. Marea majoritate a alimentelor sunt din zona Moieciu-Bran, respectand specificul si traditionalul montan.

Mesele sunt servite la ore bine stabilite, tocmai pentru ca organismul sa poata beneficia din plin de aportul de proteine, glucide, lipide și fibre de care are nevoie pe tot parcursul unei zile pline de mișcare și voie bună. De asemenea, un aport important pentru armonizarea deplina a meniului servit, il au si vitaminele care se gasesc atat in fructele pomilor din zona: mere, pere, visine, cirese, cat si in fructele specific montane, precum: afinele, zmeura, alunele.

SPIRITUALITATE

Pentru ca avem convingerea ca tot ceea ce suntem si realizam I se datoreaza in totalitate Domnului Isus Hristos promovam si sustinem un stil de viata crestin. Astfel, Centrul Respiro pune la dispozitia tuturor celor care ii vor calca pragul o Capela, ca loc dedicat inchinarii prin devotionale bazate pe invataturile Scripturii, rugaciuni sincere pornite din inimi curate si cantece armonioase pline de reverberatii Ceresti.

Mai mult decat atat, centrul dispune si de un foisor care este pus la dispozitia vizitatorilor pentru a se desfasura activitati specifice de inchinare intr-o atmosfera tinereasca, in jurul focului de tabara.